tisdag 20 september 2011

Raine

Nu har jag läst klart Raines dagbok. Ni vet Raine Gustafsson som skriver i Situation Stockholm. Den var helt klart intressant att läsa. Även om den kändes lite enahanda ett tag. Mycket är sig likt från dag till dag. Och inte verkar tillvaron bli bättre genom åren. Snarare tvärtom.

Boken innehåller Raines dagbok under 13 år. Under den tiden sover han ofta utomhus, hos kompisar, i trappuppgångar eller på offentliga toaletter. Han dricker lite öl. Han säljer lite tidningar. Han hjälper folk. Han hamnar i bråk. Och han lämnar varje månad in sin dagbok till nästa nummer av Situation Stockholm.

Han skriver bra och lättläst. Gör sina iakttagelser med ett öppet sinne. Mestadels positiv, men också samhällskritisk och ibland upprörd. Han reflekterar över samtiden, över sin situation och över Stockholmarna. Det är en bok som beskriver en annan sida av Stockholm och Sverige. Både det utanförskap och den gemenskap som finns ute på gatorna. Ett liv som inte passar in i normerna. Ett trasigt liv men inte en trasig själ. Visst är han nedstämd och oföretagsam ibland. Men vem är inte det?

Omslagsbilden på framsidan visar en pillemarisk liten farbror. Med huvudet på skaft och med finurliga tankar går han rakt in i hjärtat. 'Hoppas du har det bra därute, Raine. Och att du har någonstans att värma dina trasiga fingrar nu i vinter.' En bok alla borde läsa.

Inga kommentarer: